Πώς λειτουργούν πραγματικά τα ακουστικά βαρηκοιας

Απεστάλη από adminakous 05/09/2018 0 Σχόλια

 

 

Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι συνώνυμα της απώλειας ακοής. Όλοι γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν όσους πάσχουν από απώλεια ακοής και όλοι έχουμε μια ιδέα για το πώς μοιάζουν. Αλλά πώς λειτουργούν πραγματικά τα ακουστικά ; Και πώς εξελίχθηκαν με την αλλαγή τεχνολογίας;

Μέρη ακουστικών βαρηκοίας


Τα ακουστικά  αποτελούνται από τέσσερα βασικά μέρη: μικρόφωνο, ενισχυτή, ηχείο και τροφοδοτικό.

Ένα μικρόφωνο είναι αυτό που χρειάζεται για να ακούσετε ήχους. Λαμβάνει τους ήχους γύρω σας και, χάρη στη νέα τεχνολογία, είναι καλύτερο να προσελκύει ήχους που είναι σημαντικοί και όχι μόνο θόρυβος περιβάλλοντος.

Το μικρόφωνο μετατρέπει έπειτα τους ήχους σε ένα ηλεκτρικό σήμα που αποστέλλεται στον ενισχυτή. Αυτό αυξάνει τον ήχο και δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν απώλεια ακοής να ακούσουν περισσότερο το περιβάλλον τους.

Μόλις ο ενισχυτής λάβει τα ηχητικά σήματα, στέλνει αυτά τα μηνύματα στο ηχείο ή το δέκτη, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει το σήμα πίσω στο ήχο. Το ηχείο είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση του μετατρεπόμενου και αυξημένου όγκου ήχου στο εσωτερικό σας αυτί, όπου μπορεί να επεξεργαστεί το νόημα πίσω από το θόρυβο.

Για να τροφοδοτείτε ένα ακουστικό, χρειάζονται μπαταρίες. Οι διαφορετικοί τύποι και μεγέθη ακουστικών απαιτούν διαφορετικούς τύπους μπαταριών και αυτές πρέπει να αντικατασταθούν συστηματικά, προκειμένου να διατηρήσετε το ακουστικό σας βοήθημα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τεχνολογία ψηφιακής ακοής


Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι πλέον ψηφιακά, πράγμα που σημαίνει την ικανότητά τους και τις επιδόσεις τους, έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η ψηφιακή επεξεργασία σημάτων έχει επιτρέψει στους επιστήμονες και τους κατασκευαστές να αναπτύξουν αλγόριθμους και ενημερωμένο λογισμικό για να κάνουν τα ακουστικά βοηθήματα να λειτουργούν ακόμα καλύτερα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε θορυβώδη περιβάλλοντα ο λόγος γίνεται πιο κατανοητός και ομοιόμορφος. Ένα άτομο με απώλεια ακοής δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο για το να είναι έξω από το κοινό ή να περιβάλλεται από ένα θορυβώδες περιβάλλον. Τα ψηφιακά βοηθήματα ακοής είναι σε θέση να διαχωρίζουν την ανθρώπινη ομιλία από άλλο θόρυβο φόντου, έτσι ώστε οι άνθρωποι που στηρίζονται σε αυτά να μην έχουν την πίεση να ακολουθούν τις συνομιλίες.

 

 

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει επίσης μειώσει το ποσό των ανατροφοδοτήσεων(σφυρίγματα) που μερικές φορές μπορεί να ακουστεί στο ακουστικό . Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται την ακρόαση ενός κραυγαλέου ήχου που προέρχεται από το ακουστικό βοήθειας της γιαγιάς τους ή του παππού. Η νέα τεχνολογία έχει εργαστεί σκληρά για την εξάλειψη αυτής της παρενέργειας.

 

 

Μετά από μια συνομιλία είναι υψίστης σημασίας για καθέναν και νέα, βελτιωμένα ακουστικά βοηθήματα επιτρέπουν καλύτερα αυτό να συμβεί. Η αντίληψη του λόγου βελτιώνεται και η άνεση ακρόασης αυξάνεται με τη χρήση ψηφιακών ακουστικών βοηθημάτων.

Οι ακοοπροθετιστές  γνωρίζουν όλο και περισσότερο τις τεράστιες διαφορές στα άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής. Ως αποτέλεσμα, έχουν χρησιμοποιήσει τη νέα ψηφιακή τεχνολογία για να ταιριάζουν με τις ατομικές ανάγκες ακρόασης με συγκεκριμένες ρυθμίσεις οργάνων. Επιπλέον, ενώ εξακολουθεί να είναι σημαντικό να βρίσκεστε κοντά στην πηγή ενός συγκεκριμένου ήχου, η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει σε όσους έχουν ακουστικά να ακούσουν καλύτερα ήχους που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.

 

ΑΚΟΟΠΡΟΘΕΤΙΣΤΗΣ

Μιχάλης Ιπλικτζογλού