Γιατί πρέπει να φορέσετε δύο ακουστικά βαρηκοΐας

Απεστάλη από admin 22/03/2018 0 Σχόλια

    Δύο ακουστικά  είναι καλύτερα από ένα. Η σύντομη απάντηση: Ενα ηχηρό  "ΝΑΙ ".

 

Ας δοκιμάσουμε ένα πείραμα. Κοιτάξτε ένα αντικείμενο μπροστά σας, κλείστε το δεξιό σας μάτι. Παρατηρήστε πώς φαίνεται με το αριστερό σας μάτι. Τώρα κλείστε το αριστερό σας μάτι, ανοίξτε το δεξιό σας μάτι και παρατηρήστε. Βλέπετε πώς το αντικείμενο διαφέρει ανάλογα με το μάτι που χρησιμοποιείτε; Η εικόνα "αναμιγνύεται" στον εγκέφαλό σας με οπτικές πληροφορίες όταν χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια - αλλά με το ένα μάτι κλειστό και το άλλο ανοιχτό, μπορείτε να δείτε ορατές διαφορές.

Τα αυτιά σας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Με τα δύο αυτιά, παίρνουμε πληροφορίες ήχου από το περιβάλλον μας και αυτό που ακούμε είναι μια συνεργασία δεδομένων από τα δύο αυτιά. Αυτό είναι γνωστό ως ακουστική ακοή - "που έχει ή σχετίζεται με δύο αυτιά." Η ακουστική ακοή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για τη λήψη ήχων και τον εντοπισμό των εαυτών μας μέσα στο περιβάλλον μας.

 

 10 Λόγοι για να φοράτε δύο βοηθήματα ακοής

Παρόλο που μπορείτε να επιβιώσετε με ένα μόνο αυτί (ή ένα χέρι ή ένα πόδι ή ένα μάτι), η ζωή είναι πάντα τόσο ευκολότερη και ευχάριστη, όταν και οι δύο λειτουργούν σωστά.

  1. Όταν φοράτε δύο ακουστικά, μπορείτε να εντοπίσετε καλύτερα την πηγή ήχου. Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τρεις ακουστικούς παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε από πού προέρχονται οι ήχοι. Αυτοί οι παράγοντες είναι: 1) η μικρή διαφορά χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει σε κάθε αυτί ενός δεδομένου ήχου, 2) η διαφορά στην ένταση ενός συγκεκριμένου ήχου όπως ακούγεται σε κάθε αυτί και 3) η μικρή διαφορά στο βήμα ενός δεδομένου του ήχου όπως ακούγεται σε κάθε αυτί.Αυτό λειτουργεί επειδή το κεφάλι σας είναι ένα εμπόδιο για τα ηχητικά κύματα. Ο ήχος επιπλέον χρόνου χρειάζεται να περάσει από το κεφάλι σας και να φτάσει στο άλλο σας αυτί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο. Ταυτόχρονα, μειώνεται ή αλλάζει ο όγκος και ο ρυθμός του ήχου. Παρόλο που δεν μπορείτε να εντοπίσετε συνειδητά τις λεπτές διαφορές στους τρεις αυτούς παράγοντες, ο εγκέφαλός σας μπορεί. Χωρίς να το γνωρίζετε, ο εγκέφαλός σας συγκρίνει γρήγορα αυτούς τους τρεις παράγοντες, εκτελεί κάποιους γρήγορους υπολογισμούς και έπειτα συνειδητά αντιλαμβάνεστε την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος. Εάν φοράτε μόνο ένα ακουστικό (και το άλλο αυτί έχει επίσης απώλεια ακοής), ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους παράγοντες για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πηγές ήχου. Στην πραγματικότητα, με μόνο ένα ακουστικό, ακούτε τον ήχο μέσα στο κεφάλι σας όπως είναι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε την κατεύθυνση από την οποία ο ήχος έρχεται. Έτσι, σε ομαδικές καταστάσεις μπορεί να ακούσετε κάποιον που μιλάει, αλλά δεν θα έχετε ιδέα ποιος μιλάει. Για να καταλάβετε ποιος μιλάει, πρέπει να γυρίσετε γύρω για να κοιτάξετε το πρόσωπο του καθενός για να δείτε ποια χείλη κινούνται. Μέχρι τη στιγμή που έχετε εντοπίσει το άτομο που μιλάει, ώστε να μπορείτε να το διαβάσετε, συχνά έχετε χάσει τα περισσότερα από αυτά που είπατε.
  2. Όταν φοράτε δύο ακουστικά βοηθήματα, θα καταλάβετε πολύ καλύτερα την ομιλία και τη συνομιλία από ό, τι αν φορέσετε μόνο ένα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κάτω από θορυβώδεις και δύσκολες καταστάσεις ακρόασης. Όταν φοράτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει δύο διαφορετικά σήματα που φθάνουν σε λίγο διαφορετικούς χρόνους (εκτός φάσης). Αυτό δίνει στον εγκέφαλο σας πολύ περισσότερες πιθανότητες να αφαιρέσει το θόρυβο που δεν θέλετε να ακούσετε και να πάρει την ομιλία που πραγματικά θέλετε να ακούσετε. Ως αποτέλεσμα, η φωνή που προσπαθείτε να ακούσετε πιο ξεκάθαρα ξεχωρίζει από το θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτό κάνει την ακρόαση πολύ πιο εύκολη.
  3. Αν φοράτε δύο ακουστικά, μπορείτε να μειώσετε την ένταση και στις δύο συσκευές ακοής κατά περίπου 10 dB και να ακούτε καλύτερα και να καταλαβαίνετε περισσότερο απ 'ότι εάν φορούσατε μόνο ένα ακουστικό. Αυτό μειώνει τον συνολικό όγκο του ήχου που προσβάλει τα αυτιά σας - ειδικά σε θορυβώδεις καταστάσεις. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορείτε να ανεχτείτε τους ήχους πιο δυνατά με τη χαμηλότερη ρύθμιση έντασης ήχου. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται καθώς υπάρχει λιγότερη στρέβλωση και καλύτερη αναπαραγωγή ενισχυμένων ήχων με χαμηλότερη ένταση ήχου. 
  4. Η χρήση δύο ακουστικών βοηθημάτων εξαλείφει το φαινόμενο της σκιάς κεφαλής που συμβαίνει όταν φοράτε μόνο ένα ακουστικό. Μελέτες δείχνουν ότι αν κάποιος μιλάει σε εσάς από την πλευρά σας, θα μειωθούν περίπου στα 20 dB μέχρι να φτάσουν στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού σας. Αυτό σημαίνει ότι η κατανόηση της ομιλίας είναι πολύ χειρότερη από ό, τι εάν φορούσατε δύο ακουστικά. Επιπλέον, όταν φοράτε δύο ακουστικά, ακούτε από όλες τις κατευθύνσεις 360 μοίρες, όχι μόνο τους 180 μοίρες που ακούτε κατά βάση όταν φοράτε μόνο ένα ακουστικό. Θα παρατηρήσετε πραγματικά αυτό το φαινόμενο όταν κάποιος σας μιλάει από την πλευρά απέναντι από το ακουστικό σας.
  5. Το να φοράτε δύο ακουστικά είναι λιγότερο κουραστικό. Αυτό κάνει την ακρόαση πιο ευχάριστη. Μπορείτε να χαλαρώσετε περισσότερο ενώ ακούτε καθώς δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθήσετε να ακούσετε μόνο με ένα αυτί. Η ακοή με μόνο ένα αυτί δεν είναι μόνο κουραστική, αλλά είναι επίσης δύσκολη και απογοητευτική. Δοκιμάστε να διαβάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο με ένα μάτι και θα δείτε πόσο πιο δύσκολο είναι. Η ακοή με ένα αυτί είναι ακριβώς η ίδια.
  6. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας σας δίνει μια πιο φυσική ισορροπία του ήχου και βελτιώνει σημαντικά την απόλαυση ακρόασης. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν ακούτε μουσική. Εδώ είναι γιατί. Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από δύο ημισφαίρια. Τα δύο μισά του εγκεφάλου σας έχουν πολλούς διασυνδετικούς δεσμούς, ώστε να μπορούν να "μιλήσουν" γρήγορα και μπροστά καθώς επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η λογική (ή τεχνική) πλευρά. Σας δίνει ξεχωριστές πληροφορίες. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η αισθητική πλευρά. Σας δίνει την εκτίμησή σας για την ομορφιά και την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τις εικόνες και τα πρότυπα του ήχου. Αν φοράτε μόνο ένα ακουστικό, ο εγκέφαλός σας σας δίνει μόνο μέρος του μηνύματος.
  7. Φορώντας δύο ακουστικά βοηθήματα σας δίνει καλύτερη αντίληψη βάθους ήχου και έτσι σας βοηθά να εντοπίσετε και να ακούσετε τους ήχους από ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου. Τα άτομα με κανονική ακοή μπορούν να αποφασίσουν ποιοι ήχοι θέλουν να ακούσουν και να αγνοήσουν σε μεγάλο βαθμό τους άλλους (πραγματική επιλεκτική ακοή). Για να γίνει αυτό, τα μάτια σας και τα αυτιά σας δουλεύουν μαζί. Για παράδειγμα, λέτε ότι εστιάζετε τα μάτια σας σε ένα μέλος μιας μακρινής ομάδας ανθρώπων. Ο εγκέφαλός σας υπολογίζει τη θέση του προσώπου στο οποίο εστιάζετε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, καθοδηγεί τα αυτιά σας να ακούσουν τους ήχους που προέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο του χώρου και να φιλτράρουν όλους τους άλλους.
  8. Όταν φοράτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, διεγείρετε και τα δύο αυτιά εξίσου. Εάν φοράτε μόνο ένα ακουστικό, το άλλο αυτί δεν θα διεγερθεί. Μερικοί πιστεύουν ότι το αυτί χωρίς διέγερση μπορεί τελικά να χάσει την ικανότητά του να ακούει και να ερμηνεύει τους ήχους. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και αν το αυτί σας δεν χάνει την ακουστική οξύτητα με την πάροδο του χρόνου από την έλλειψη διέγερσης, εξακολουθούν να υπάρχουν αλλαγές στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος σας επεξεργάζεται ήχους όταν δεν ακούει από τα δύο αυτιά εξίσου. Ως αποτέλεσμα, η χρήση δύο ακουστικών βοηθημάτων παρέχει τη διέγερση που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να διατηρήσει και να μεγιστοποιήσει την ακοή που έχετε ακόμα.
  9. Δεδομένου ότι δεν χρειάζεστε την ένταση ήχου τόσο δυνατά όταν φοράτε δύο ακουστικά, έχετε λιγότερες πιθανότητες να λάβετε ανατροφοδότηση στα ακουστικά σας. Η ανατροφοδότηση είναι σφύριγμα που συμβαίνει όταν ένα ακουστικό  δεν ταιριάζει σωστά.
  10. Φορώντας δύο ακουστικά βοηθά στην κάλυψη της εμβοής . Μπορείτε να καλύψετε την εμβοή από την κάθε  πλευρά, αλλά

 

Ακοοπροθετιστής

Μιχάλης Ιπλικτζόγλου