3 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Απεστάλη από admin 24/02/2018 0 Σχόλια

3 Μαρτίου , Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Πόσο καλά ακούμε;   5 Σημάδια να το διαπιστώσουμε !!!

 

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αφού όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την ακοή τους. Οι αιτίες πολλές όπως και οι θεραπείες. Η κληρονομικότητα, λοιμώξεις, ηχορύπανση, ακόμη και  η χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου, για τους νέους, αποτελούν τους κύριους λόγους προβληματικής ακοής. Για το λόγο ότι η ικανότητα ακοής επηρεάζει άμεσα την επικοινωνία , κοινωνικές και συναισθηματικές συνέπειες συνοδεύουν την απώλεια ακοής. Τα άτομα με βαρηκοΐα αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές καθώς δυσκολεύονται να αντιληφθούν  τα όσα συζητούν ο συνομιλητές τους.

 Η απώλεια ακοής συχνά περνά απαρατήρητη, λόγω της σταδιακής εμφάνισης της. Ο βαρήκοος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του περίπου 3 χρόνια μετά την έναρξη του και τις περισσότερες φορές, πρώτα από την οικογένεια ή τους φίλους γίνεται αντιληπτό. Υπάρχουν αρκετά σημάδια που κάνουν εμφανή την απώλεια ακοής τα οποία είναι τα έξεις:  

  • Συγνώμη τι είπατε;

Ζητάτε από τους συνομιλητέςσας να επαναλάβουν αυτό που μόλις είπανε. Ηδυσκολία να φτάσει στα αυτιά σας η φωνή των άλλων είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσει. Συνήθως γίνεται πιο έντονο όταν στις συζητήσεις εμπλέκονται πολλά άτομα.

  • Δεν ακούτε όταν έχει πολύ θόρυβο.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο όταν βρίσκεστε σε έντονα θορυβώδης περιβάλλονταμε συνέπεια να έρχεστε σε δύσκολη θέση.

  • Δυναμώνετε την ένταση.

Παρακολουθείτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε πιο δυνατή ένταση από το κανονικό και συνήθως γίνεται σε ενοχλητική ένταση για τους άλλους.

  • Δυσκολεύεστε να ακούσετε κάποιους ήχους.

Συχνά υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση γυναικείων η παιδικών φωνών. Ακόμη δεν μπορείτε να ακούσετε ήχους υψηλής συχνότητας όπως πουλιά, τριζόνια.

  • Βουητό στα αυτιά.

Οι εμβοές ή το έντονο βουητό στα αυτιά είναι πιθανό να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την ακοή.

 

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας οι πρόοδοι της ιατρικής και κυρίως της ηλεκτρονικής συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Πρώτα προσδιορίζεται επακριβώς η εντόπιση της βλάβης στο ακουστικό σύστημα, στη συνέχεια ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι οι  διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις ενώ ένας άλλος είναι χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται ένα ακουστικό βαρηκοΐας με βάση του ακοογράμματος. Ο ακουοπροσθετιστής εφαρμόζει το ειδικά προσαρμοσμένο ακουστικό στο αυτί με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση της ακοής.