Η μουσική είναι ένα τέτοιο πρόβλημα για την ακοή μας ?

Απεστάλη από admin 08/03/2018 0 Σχόλια

Kινδυνεύετε αν ακούτε μουσική δυνατά με ακουστικά????

 

Η μουσική είναι ένα τέτοιο πρόβλημα για την ακοή μας, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα να είναι πλέον και συσκευές για μουσική, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακουστικά πολλές ώρες την ημέρα.
Βαρηκοΐα από έκθεση σε μουσική : 
Προοδευτική απώλεια της ακοής από χρόνια έκθεση σε υψηλής έντασης μουσική Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, βρίσκεται στη χειρότερη θέση από πλευράς ηχορρύπανσης μεταξύ 14 ανεπτυγμένων χωρών. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 45% των κατοίκων αστικών κέντρων στη χώρα μας εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο έντασης άνω των 65 ντεσιμπέλ, όταν ο μέγιστος αποδεκτός εξωτερικός θόρυβος θεωρείται το επίπεδο των 55 dB στις κατοικημένες περιοχές.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του νερού και την κατατάσσει ως Νο 2 περιβαλλοντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ερευνα του Οργανισμού έδειξε ότι στη Δυτική Ευρώπη χάνονται 1 εκατ. υγιή έτη προσδόκιμης ζωής τον χρόνο από κυκλοφοριακούς θορύβους.

Υπολογίζεται ότι 245.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο εμφανίζουν καρδιαγγειακές νόσους λόγω ηχορρύπανσης.

Η βλαπτική επίδραση του θορύβου στην ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπου ήταν γνωστή ήδη από το 2500 π.Χ., γι' αυτό και οι αρχαίοι Ελληνες απέφευγαν τους θορύβους και οι Συβαρίτες στην Ιταλία το 600 π.Χ. απαγόρευσαν την επεξεργασία του σιδήρου με σφυρί μέσα στις πόλεις. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στη «Φυσική Ιστορία» του αναφέρει ότι πολλοί Αιγύπτιοι που ζούσαν κοντά στους καταρράκτες του Νείλου ήταν βαρήκοοι.

Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). «Η ένταση κατά τη συζήτηση με καυστική φωνή είναι περίπου 60 dB», λέει ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κανδηλώρος. «Οταν η ένταση φτάσει τα 100 dB, ο ήχος είναι δυσάρεστος στο αυτί και όταν φτάσει τα 130-140, προκαλεί πόνο. Η ακουστική εκτίμηση της έντασης του ήχου είναι καθαρά υποκειμενική. Και έχει αποδειχθεί σε ψυχοφυσικά πειράματα ότι ο ήχος ακούγεται δυο φορές δυνατότερος όταν η έντασή του αυξηθεί κατά μόνο 10 dB».
 

Απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροαισθητήρια κώφωση ύστερα από εκείνη που σχετίζεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι 28 εκατ. Αμερικανοί έχουν βλάβη της ακοής λόγω θορύβου, ενώ 10 εκατ. έχουν χάσει την ακοή τους λόγω της ηχορύπανσης στον χώρο εργασίας ή στη διασκέδαση. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ βρήκε απώλεια της ακοής στις υψηλές συχνότητες στο ένα τρίτο των σπουδαστών λυκείου.

«Ο θόρυβος προκαλεί ακουστικό τραυματισμό, με προσωρινή ή μόνιμη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ανάλογα με την έκταση της προκαλούμενης βλάβης, που μπορεί να ποικίλλει από ελαφρά αλλοίωση των τριχωτών κυττάρων έως την πλήρη καταστροφή του οργάνου του Corti (το αισθητήριο όργανο της ακοής)», λέει ο κ. Κανδηλώρος.

«Οταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε θόρυβο με υψηλή ένταση, παρουσιάζει μείωση της ακοής του, η οποία είναι στην αρχή προσωρινή (δηλαδή, η ακοή επανέρχεται στα αρχικό επίπεδό της μετά την παύση του θορύβου). Οταν η έκθεση στον θόρυβο είναι παρατεταμένη ή η ένταση του θορύβου μεγαλύτερη (συνήθως πάνω από 85 dB) η μείωση της ακοής είναι μόνιμη».

Η βλαπτική επίδραση του θορύβου εξαρτάται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια του ήχου (βλάβες προκαλεί ο παρατεταμένος θόρυβος μικρής εντάσεως ή ο στιγμιαίος θόρυβος μεγάλης εντάσεως), αλλά και από την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου. Η ευαισθησία αυτή καθορίζεται από γενετικές διαφορές στη δομή και στη λειτουργία του ακουστικού οργάνου. Αυξάνεται, όμως, και από αβιταμινώσεις, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, ασθένειες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στον κοχλία του αυτιού ή προκαλούν διαταραχή της βιοχημικής ισορροπίας του ακουστικού συστήματος.

«Η επιδείνωση της ακοής από την επίδραση του θορύβου είναι μακροχρόνια, βραδεία και ύπουλη», τονίζει ο κ. Κανδηλώρος. «Αποκαλύπτεται γιατί ο πάσχων βάζει το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση δυνατά ή γιατί δεν αντιλαμβάνεται καλά αυτά που τον ρωτούν».

Η απώλεια της ακοής από τον θόρυβο επηρεάζει αρχικά την αντίληψη των συμφώνων. Καθώς η βαρηκοΐα επιδεινώνεται, η ικανότητα διακρίσεως των λέξεων μειώνεται. Ο πάσχων απομακρύνεται από την κοινωνική ζωή, απομονώνεται, απογοητεύεται, σταματά να επικοινωνεί ακόμα και με την οικογένειά του. «Μια αρκετά σταθερή και πολύ ενοχλητική εκδήλωση που συνοδεύει τη βαρηκοΐα είναι οι εμβοές (βούισμα)», επισημαίνει ο κ. Κανδηλώρος. «Εάν ο θόρυβος είναι έντονος ή η διάρκειά του μακρά, οι εμβοές είναι μόνιμες. Ο έντονος θόρυβος είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει ίλιγγο»